http://izanmann.blogspot.com/

By: TEMPAHAN CUPCAKE DAN KEK DITERIMA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Saturday, 4-Oct-2008 16:15 Email | Share | | Bookmark
Kakak Angkat Ku - ARAU PERLIS

baik orang nya...tak terbalas jasanya...terima kasih kak shun...yang tak terhingga...budi mu pada kami sekeluarga...

maaf kerana selalu menyusahkan akak...








Saturday, 4-Oct-2008 16:07 Email | Share | | Bookmark
Balik Langkawi apa lagi --- BORONG coklat lah...



















Saturday, 4-Oct-2008 15:54 Email | Share | | Bookmark
Hari Ke 4 Aidilfitri - menghadiri Undangan Perkahwinan Sepupu

Pagi Ke Kuala Perlis - my cousin (ayun) naik pelamin ngan orang kelantan.
jam 0830 dah bertolak dari rumah..dapat feri jam 0900..tapi jalan nya jam 0930...
sampai kuala perlis kakak angkatku jemput ke rumah nya dulu di ARAU...

niat dihati nak sewa kereta kat kuala perlis tapi keta sewa lak dah abis...so ingat nak naik teksi ke ARAU tapi kakak angkat datang jemput lak kat jeti kuala perlis...

so singgah jap kat umah dia ..lepas makan makan jam 1400 ke rumah kenduri..kakak angkat ku pinjam kan keta PERSONA dia kepada kami... so jam 1415 kami ke BINTONG Kuala Perlis ( rumah mak saudara ku ) anak lelaki nya kawin ngan orang kelantan...

ni lah PIC nya...








Saturday, 4-Oct-2008 15:46 Email | Share | | Bookmark
BUTTER PRAWNS

BUTTER PRAWNS

1/2 kg udang harimau (dibelah belakang dan goreng separuh masak)
2 biji telur - ambil kuning
10 helai daun kari
10 tangkai cili padi
10 gm butter
Sedikit minyak
1 cawan fresh milk

Bancuh telur bersama susu dan biar seketika. Panaskan minyak dan masukkan butter dan kacau tanpa henti pada api sederhana panas. Tuang perlahan-lahan dari atas, telur yg telah dicampur dgn. susu tadi. Kacau hingga berbuih. Masukkan udang dan gaul hingga sebati. Angkat dan toskan udang. Siap untuk dihidangkan.

kalau U nak texture telur macam nest tu you kena kacau butter & minyak dgn garfu tanpa berhenti sambil tuang telur. Don't stop stiring until dia napak garing baru angkat.

another way is: (this is one of the comment from Pak Amir's digest)
first time sy cuba pun jadi cenggitu gak. waktu nak goreng kuning telur dan susu tu butter kena betul2 panas dan banyak (ie macam nak goreng ikan). kalau sikit, butter tu akan meresap pada telur, tulah dia jadi lembut tak garing.

pas tu api juga kena besar dan kacau pakai belakang senduk laju2 sikit... susah lah pulak nak explain part nih. ( boleh faham tak)


> BUTTER PRAWN I
>
> Bahan-bahan
> 600g udang besar
> minyak utk menggoreng terendam
> 1 camb bawang putih cincang
> 6-8 biji cili padi, jika suka, dititik
> 1 pelepah daun kari
> 5 biji kuning telur
> 5 camb susu segar
> 3 camb mentega
> 2 camb marjerin
> Bahan A
> 2 biji kuning telur
> 2 camb tepung beras
> sedikit garam
>
>
> Cara Menyediakan
> Potong sesungut udang, belah belakang untuk membuang urat (jangan
buang kulit). Keringkan dengan kitchen towel. Perap udang dengan A
se! lama 20 minit. Panaskan minyak yg banyak, goreng udang sebentar
hingga keemasan kemudian angkat. Pukul kuning telur dan susu hingga
sebati. Panaskan mentega dan merjerin hingga berbuih halus (api
kecil) kemudian masukkan campuran telur secara perlahan-lahan. Kacau
supaya telur menjadi butiran halus. Masukkan bawang putih, cili
padi, daun kari dan udang. Kuatkan api dan gaul hingga rata dan
bersarang. Sajikan panas-panas.
>
>
> BUTTER PRAWN II
>
> Bahan-bahan
>
> Bahan A:
> 600gm udang besar
> 1 camca teh gula
> 1 camca teh garam
> ?camca teh lada hitam
> 1 camca teh minyak bijan
>
> Bahan B:
> 3 camca besar tepung jagung
> 1 camca besar serbuk kari ikan
>
> Bahan C:
> 3 biji telur kuning
> 1 camca besar susu cair
> ?camca teh garam
> ?camca teh serbuk lada hitam
> 2 camca besar butter
> 1 camca ! besar bawang putih- dicincang
> 2 camca besar cili padi - dicincang
> 1 camca besar daun kari-dicincang
> 2 camca besar butter
>
> Bahan perisa:
> 1 camca besar sos tiram
> 1/2 camca besar gula
> 1/2 camca besar serbuk lada hitam
>
>
> Cara Menyediakan
> Bersihkan udang, buangkan kaki dan keringkan air dengan gunakan
kitchen towel. Perap udang dengan bahan A selama 20 minit.
>
> Campurkan bahan B dan masukkan udang yang telah diperapkan tadi.
> Gaul rata. Goreng terendam udang tadi secukup masak dan tuskan
minyak.
> Panaskan kuali, masukkan butter. Campurkan bahan C dan pukul rata.
>
> Masukkan bahan C ke dalam kuali tadi. Kacau campuran bahan C tadi
dengan cepat untuk mendapatkan telur goreng yang halus dan rangup.
>
> Angkat dari kuali. Panaskan kuali dengan 2 camb. butter. Gorengkan
bawang putih, cili
> padi dan daun! kari hingga wangi. Masukkan udang yang telah
digoreng tadi dan bahan perisa. Gaul rata. Akhir sekali masukkan
telur goreng tadi. Gaul rata dan terus hidangkan semasa panas.
>
> Sumbangan: Hasliza Ali

Hope this helps.



Friday, 3-Oct-2008 05:24 Email | Share | | Bookmark
Tetamu Istimewa Lagi di Hari Lebaran

Elex dan Ibunya from Germany ( ni lak penyewa rumah ayahku)





[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net