Want your
own Fotopage?








 
http://izanmann.blogspot.com/

By: TEMPAHAN CUPCAKE DAN KEK DITERIMA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 30-Aug-2007 02:39 Email | Share | Bookmark
NASI AMBANG JOHOR


By nuralisha at 2007-08-29

Nasi Ambang

Assalamualaikum........

Kali ni aku nak citer psl makanan. Teruja bila teringat pasal Nasi Ambang. Mungkin ramai tertanya2 apakah nasi ambang tu? Nasi ambang merupakan sebuah makanan orang jawa. Di kalangan orang jawa, ia dikenali sebagai Nasi Ambeng. Biasanya, ia dihidangkan masa kenduri arwah di perkampungan orang jawa. Sebenarnya, tujuan asal nasi ambang ni disediakan hanyalah utk tetamu mengalas perut sahaja kerana tetamu akan bawak balik bungkusan makanan yg akan diberikan kepada kaum keluarga tetamu. Tapi sekarang ramai yang jadikan Nasi Ambang sebagai medium perpaduan. Satu usaha yg murni.



Resipi dan penyediaan nasi ambang boleh dikatakan senang gakla. Mungkin yang payahnya sekarang ialah utk mencarik dulang bulat yg lebih senang aku panggil talam jawa. Huhu. Tak banyak kedai yg jual talam jawa ni. Walaupun penyediaan Nasi Ambang boleh dikatakan senang tapi Nasi Ambang boleh dijadikan significant kepada perpaduan orang Jawa mahupun Melayu. Mana taknya, Nasi Ambang bukannya boleh makan satu orang dalam satu talam jawa tetapi dlm satu talam jawa tu boleh dikongsi seramai 3-5 orang. Bayangkan, dalam satu talam jawa, kita suap sama2 Mmg akan terserlahla perpaduan di kalangan kita. Dalam satu talam jawa ni, ada nasi putih, ikan masin, kacang tanah goreng, serunding, ayam goreng setengah ekor atau ayam masak kicap dan satu jenis sayur. Nasi Ambang tidak memerlukan lauk berkuah sbb ia makan secara ramai2. Satu set Nasi Ambang boleh dimakan 3-5 org satu talam.

Kalau u all nak rasa makan Nasi Ambang, anda boleh pi kat Chatters Cafe kat subang jaya. Tapi kat sana, anda taklah makan nasi ambang secara ramai2 tetapi anda makan seorang satu talam (kecik) yg ada letak sumer ramuan Nasi Ambang. Satu pinggan tak sure laks bapa ringgit. So, kalau anda terasa nak pi makan nasi Ambang ni (tapi ingat sorang satu talam. ), anda boleh pergi ke Chatters Cafe & Restaurant di SS 17, subang jaya. Sebelum anda pergi ke sana, better anda call dulu sbb takut menu tu dah takder. No phone Chatters Cafe ialah 0356311586. Tapi kalau u all especially suri ramah tangga nak mengeratkan hubungan kekeluargaan, Nasi Ambang adalah penyelesainnya. Nasi Ambang sudah pasti akan mengeratkan hubungan kekeluargaan. Bayangkan, parents ngan anak makan dalam satu hidang yg sama. Nak resipi? Tapi sebelum tu, u all kene carik kedai pinggan mangkuk mana2 utk beli talam jawa tu. Resipi Nasi Ambang adalah seperti berikut:

Nasi putih
Ayam masak kicap (selalu nya 1/4 setiap hidang)
Sambal goreng (sayur campur orang jawa)
Serunding kelapa
Mee Hoon goreng
Ikan kering bulu ayam digoreng (ikan yang kecil2 bila digoreng rangup)
Ulam timun
Rempeyek kacang tanah atau apa2 keropok
Tempe goreng - Optional
Cara Hidang
1- Nasi putih diisi ke dalam dulang besar.
2- Letak ayam ditengah2 kemudian bahan2 lain dikelilingnya. Kadang2 tuan rumah sudah memberi sukatan iaitu kalau hidangan untuk 4 orang, bahan tersebut diletak secara berselang-seli samada 2 bahagian atau 4 bahagian. Kalau diletak satu bahagian setiap satu pun tidak mengapa.
3- Selalunya ade seorang menjadi wakil setiap hidang untuk membahagikan hidangan tersebut sama rata.

Selamat mencuba!



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net