Want your
own Fotopage?








 
http://izanmann.blogspot.com/

By: TEMPAHAN CUPCAKE DAN KEK DITERIMA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 29-Jan-2008 01:36 Email | Share | Bookmark
UMRAH DAN ZIARAH - Panduan Berguna

 
 
syarifah_bonita wrote:
k..sambung lg so sorry lani bz thp cipan...
:roll:

1)...for those yg pertama kali nk pergi..my personal advise take it or leave it...
sebaik2nya anda belajar/berguru/fahami betul2...

apa itu umrah..cara mengerjakannya..pantang larang dlm ihram etc...
sebabnya kenapa saya berkata begitu...supaya pemergian kita tidak sia2..
based on my observation-ada yg pergi tanpa belajar/fahami..smpai di sana just belek2 buku then ikut org lain buat apa..sesungguhnya ia sesuatu yg merugikan..be honest dgn diri sendiri n yg pasti be honest ngn
Allah..buat apa pergi tp tak 'perform' the best?..atleast klu kita belajar n fhm.then cuba buat yg terbaik,.kita dah berusaha..amalan kita di terima or sebaliknya Hnya Allah Yg Maha Mengetahui..

2) urusan mengerjakan umrah sedikit mudah compared ngn haji..beza nya..tiada bermlm di mina..wukuf d arafah..melontar d 3 jamrah..anyelse?..hehe kena bukak buku balik nih..tp wpun begitu byk perkara yg kita kena belajar/fahami..di antara yg ilmu yg saya dpt...
bila masuk masjidil haram..sebaiknya trus tawaf..takyah solat tahiyatul masjid...pas tawaf solat sunat tawaf..tp pd sapa2 yg tak tawaf..kena buat solat tahiyatul masjid..ni citer bkn tgh dlm ihram..masa kita dlm keadaan biasa..tp klu dlm ihram..sat lupa lak..kena bukak buku lg nih..sorry cannot remember....

3)Masa tgh dlm ihram (tgh mengerjakan ibadah umrah)..lps tawaf.(b4 nak buat saie).disunatkan minum air zam2.dpt pahala sunat lg...wpun bila di sana kita dh byk minum air zam2 tak kira masa..

3) setiap kali minum air zam2 tak kira tgh dlm ihram or sj2 nk minum..diwajibkan mengadap kiblat then niat lah apa2 for those yg ada penyakit..mtk allah sembuhkan..insyallah berkesan..tp kena lah buat byk kali jgn hrp sekali jer dh berkesan..Hnya Allah yg mengizinkan...tak semestinya kita berada di Makkah shj..di madinah nk buat pun boleh jugak,,

4).tawaf sunat boleh di buat bila2 masa or sbyk mana kita nk buat..tp ni saya dpt dr pakcik2 yg slalu dok d tangga masjidil haram..ni nasihat depa ckp kat saya.."anak...klu nk tawaf sunat..buat ketika lps solat asar and maghrib..sbb malaikat tgh turun/naik ke langit (malaikat tkr shif duty).lebih afdal waktu ni klu tawaf sunat...tp jgn lah buat tawaf sunat waktu ni jer..buat lah semampu kita krn setiap detik begitu berharga bila menjd tetamu allah...lg 1 pakcik2 tu bgtau kat saya..klu dah letih berumrah..or bersolat sunat.etc duduk sj di masjidil haram smbil memandang kaabah pun boleh dpt pahala...sesungguh nya Allah Maha Pemurah..

5)..lagi.lagi...cr saya berpakaian adalah..bju kurung tak pakai kain tp seluar longgar..tudung di dlm diluarnya pastinya telekung..saya pakai tudung didlm sbb telekung saya bkn kain tebal..so taklah transparent sgt (boleh menampakkan rambut or leher etc)..sbb apa saya pakai seluar tp bkn kain bju kurung sbb senang nk bergerak..tak sangkut2 klu pakai kain..

6) Di galakkan pakai stoking tebal klu boleh 2 lapis jgn pakai stoking jarang2 tuhh..aurat beb..kenapa kena pakai stoking tebal sbbnya kita akan byk bertawaf n bersaie..so boleh support tapak kaki..tak sakit or sebagainya lgpun bila tawaf boleh mengelak dr kaki terpijak oleh jemaah lain especially bkn muhrim...bila tawaf tgn sebaiknya contol sbb takut tgn tersentuh dgn org bkn muhrim..bila bc doa dr buku yg gantung kat leher bila nk bertawaf control sket pergerakan tgn kita..

7) lg... bila tawaf bahu kiri kena control jgn lari dr kiblat...so jgn dok bg bahu kiri bergerak..concentrate masa bertawaf..ramai yg tak sedar ttg ni..masa tawaf saya byk observe ramai bahu 'lari"..ni ustaz Tabung Haji ajar saya...

Tiada istilah saie sunat...local people especially hari cuti ramai ke masjidil haram..tujuan mereka adalah utk beriadah..so thats y kdg2 kita lihat ada local plp yg bersaie tnpa memakai pakaian ihram..

9)Bila dah selesai saie..nk bergunting anak rambut (wanita) jgn tarik rambut keluar dr telekung or tudung..aurat..aurat..gunting rambut dr dlm tudung.klu tak reti mtk tlg dr jemaah wanita yg lain..sentiasa bwk gunting kecik so takyah pjm2 org..

10) Apa lg?..hari isnin n khamis plg seronok si sana sbbnya local plp ramai yg bersedekah mkn/minum sbb mereka berpuasa sunat..so klu org bg amik lah.,,jgn lupa ya ucap terima kasih,,,

11)..kucup hajaratul aswad boleh dilakukan ketika tawaf sunat..sempurnakan dlu ibadah umrah..sebaiknya jgn pospond2 utk mengelakkan dr terbatal...

12)..citer bab mahram lagi..kita wanita sebaiknya pergi ngn mahram di kalangan ahli keluarga ex..ayah..suami..sbbnya senang klu dr kalangan keluarga bila2 masa nk mengerjakan umrah..boleh pakat sesama kita..ya lah bila kita p ngn mahram bkn kenalan/ahli keluarga..susah sket ye lah klu derang tak larat/available nk p takkan kita nak paksa2..umrah ada yg sehari buat spi 3 kali..terpulang pd waktu mana2 pun..slps subuh..slps zohor/asar/maghrib/isyak..ikut kemampuan diri masing2...klu nk buat keluar hotel ada taxi/van..diskas hrga tambang..sbb nk kena keluar dr kota makkah sbb nk niat ihram/umrah..balik semula then selesaikan ikut hukum/tertib...

pjg aku tulih takut ada yg tak sker nk baca..k spi di sini ,,klu ada request aku smbung lg insyallah...jgn ada yg amik hati ekh,,,sekadar berkongsi pengalaman... ..citer aku ni dah msuk celoteh agama ker?..




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net