Want your
own Fotopage?






 
http://izanmann.blogspot.com/

By: TEMPAHAN CUPCAKE DAN KEK DITERIMA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  51  52  53  54  55  56  57  [58]  59  60  61  62  63  64  65  >  >>]    [Archive]
Monday, 28-Jan-2008 10:18 Email | Share | | Bookmark
Bubur Asyura

Belum Masuk Dalam Fridge Lagi
Asyura Manis Versi Langkawi
bubur asyura versi manis (utara) buat sendiri 11 muharram lepas



sempat pack untuk member ofis --- bagi kat yang pandai makan je ...sebab kat sini orang pantai timur depa tak pandai makan.



26 jan (sabtu) gotong royong ofis buat asyura kat surau














Monday, 28-Jan-2008 02:04 Email | Share | | Bookmark
Hati Hati Dengan Water Heater



Aku rasa mangsa tak menggunakan water heater yang ada ELCB (Circuit
Breaker). Untuk heater model yang lama memang tak di lengkapi dengan alat
ELCB. ELCB ialah alat yang memutuskan litar elektrik bila ada litar pintas,
lebihan voltage ataupun kerosakan pada alat tersebut. Bagi yang menggunakan
electri heater yang di lengkapi dengan ELCB pastikan ELCB sentiasa
berfungsi dengan buat test pada setiap minggu. Pada alat heater biasanya
ada satu button kecil ditulis 'test', tekan button tersebut, jika heater
tersebut terputus bekalan elektrik bermakna electric heater kita berada
dalam keadaan baik. Kemudian 'on' kan semula untuk di gunakan. Bagi yang
masih menggunakan electric heater model lama yang tidak dilengkapi dengan
ELCB ini, cepat2 lah tukar water heater yang baru yang ada built in ELCB.
Kalau nak jimat pasanglah external ELCB di luar bilik air tapi tak
cantiklah rumah sebab saiznya besar. Ingat!!! Nyawa tidak boleh dijual
beli, tak rugi membelanjakan duit RM 250.00 ke 400.00 untuk sistem yang
kerana ia boleh menyelamatkan nyawa kita dan orang tersayang. Insiden ini
telah banyak berlaku di serata dunia, sebab itulah ia telah di perbaiki
sistem pemanas air ini dengan menggunakan 'built in ELCB'.

Awas ye pada siapa yang ada menggunakan water heater di
> rumah...............
> Incident happen in I 22 JLN SG 8/4 TMN SRI GOMBAk - Pasangan suami
> isteri
> mati kena kejutan elektrik
> BE EXTRA CAREFUL WHEN YOU USE WATER HEATER KAT RUMAH..............


Monday, 21-Jan-2008 02:34 Email | Share | | Bookmark
wajah ku

wajah ku sebelum diet


wajah ku selepas diet 26 hari




Monday, 21-Jan-2008 02:15 Email | Share | | Bookmark

ayam goreng


sup kicap ayam


sup sayur


telur penyu



Wednesday, 16-Jan-2008 08:13 Email | Share | | Bookmark
NASI AYAM

 
 
 
NASI AYAM
Kalau untuk Nasi Ayam Madu, tambahkan 4 camca besar madu dalam bahan perapan ayam, sebelum digoreng. Tapi hati-hati, api jangan terlalu besar, ayam cepat hangus because of the sucrose dalam madu tu ye...

2 ekor ayam (quartered), kaki, leher dan giblets dibersihkan, potong kecil.
8 cawan beras panjang, dibasuh dan toskan
3 liter air (tambah kemudian jika perlu)
2 labu bawang putih, ditumbuk (bahagi 5)
10 ulas bawang merah, ditumbuk (bahagi 2)
1 biji bawang besar, dimayang
3 inci halia, ditumbuk (bahagi 3)
10 biji buah pelaga (bahagi 2)
1 bungkus rempah sup Adabi (make into paste)
1½ cawan kicap manis
1 cawan sos tiram
½ cawan sos tomato
1½ cawan sos cili
1½ sudu makan cuka/ 3 sudu makan jus limau kasturi (bahagi 2)
10 tangkai cili kering, direbus dan kisar
5 biji cili merah, digoreng sebentar hingga pecah kulit dan ditumbuk
Minyak yang banyak untuk deep fry ayam dll.
Gula dan garam
2 batang timun, dihiris bulat
5 biji tomato, dihiris bulat
½ pokok daun salad, disiat kecil.
Bawang goreng
Daun saderi dan daun bawang dimayang halus.

Cara
1. Pijarkan 2 sudu makan minyak
2. Tumiskan 1 bhg bawang putih, 1 bhg halia, 1 dan bawang besar
sehingga naik bau
3. Masukkan 1 bhg buah pelaga
4. Masukkan rempah sup dan biarkan sehingga pecah minyak
5. Masukkan air dan biarkan mendidih, masukkan garam dan gula (lebihkan masinnya sedikit)
6. Apabila mendidih masukkan ayam (jika tidak muat boleh masukkan 4 bhg dahulu dan biarkan selama 10 minit dan keluarkan, kemudian masukkan yang selebihnya). Ayam hendaklah dibiarkan didalam air mendidih selama 10 minit. Keluarkan dan toskan. (Bahagian ayam yang dipotong kecil i.e. kaki, leher, tidak perlu dikeluarkan) .
7. Tambahkan air jika perlu dan didihkan sup selama 5 minit. Tutup api dan biarkan sejuk
8. Campurkan kicap, sos tiram dan sos cili dan perapkan ayam yang telah direbus selama satu jam


Untuk Nasi

9. Pijarkan 3 sudu minyak didalam kuali
10. Tumiskan 1 bhg. buah pelaga (yang dipecah-pecahkan) , 1 bhg bawang putih, 1 bhg halia dan 1 bhg bawang merah hingga naik bau.
11. Masukkan gula dan garam secukup rasa
12. Masukkan beras dan goreng rata. (sehingga putih keseluruhannya) . Ketepikan dan sejukkan

Back to the Ayam
13. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali yang dalam dan goreng ayam yang sudah diperap. Goreng sehingga garing, balikkan dan goreng sebelah lagi sehingga garing permukaannya. Angkat dan toskan minyak

Back to Nasi
14. Sementara itu, masukkan beras yang sudah digoreng dan disejukkan, ke dalam periuk nasi dan sukat air (gunakan stok ayam yang telah disejukkan, No. 7), anggaran 1 cawan beras: 1½ cawan stok. Sesuaikan air ikut suka. Masak seperti biasa.
15. Untuk membuat sos cilinya, pijarkan 2 sudu makan minyak goreng ayam tadi, tumiskan 1 bhg halia & 2 bhg bawang putih. Masukkan cili kering & cili merah dan goreng hingga pecah minyak. Masukkan sos tomato, 1 sudu cuka dan 1 cawan stok ayam, 2 sudu makan gula dan sedikit garam. Biarkan mendidih dan renih sehingga pekat sedikit. Tutup api dan ketepikan.
16. Untuk menyediakan kuah kicapnya, pijarkan satu sudu makan minyak goreng ayam, masukkan campuran kicap lebihan perapan ayam (tambah kicap jika perlu) dan 1 cawan stok ayam, didihkan. Tutup api dan ketepikan.
17. Potong ayam yang telah digoreng kepada beberapa bhgn. kecil.
18. Panaskan lebihan stok ayam (tambah air, garam & gula jika perlu).

Untuk menghidang
1. Masukkan nasi ke dalam pinggan, taburkan bawang goreng & daun saderi & daun bawang
2. Susun daun salad, hirisan timun dan tomato di dalam side plate.
Susunkan satu bahagian ayam (yang telah dipotong) diatasnya. Curahkan dua sudu makan kuah kicap dan dua sudu makan sos cili keatas ayam
3. Masukkan sup ke dalam mangkuk sup dan taburkan bawang goreng & daun saderi & daun bawang



http://aleenn. fotopages. com
http://www.flickr. com/photos/ aleenns


[<<  <  51  52  53  54  55  56  57  [58]  59  60  61  62  63  64  65  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net